Kom igång med att skriva dagbok

Skriver du dagbok varje dag eller hör du till den skaran som försökt men tappat tålamodet gång på gång på gång? Ge inte upp, försök igen, det gäller att hitta tiden på dagen och att sänka kraven. Låt det bli som det blir, det är ju bara för dig själv.

I Babel förra söndagen (26/4) pratade de om dagboksromanen. Det förekommer att dagböcker blir publicerade. Det kan vara målet med att skriva, men nödvändigtvis inte dagboksskrivandet. Är man en känd person kanske man behöver ha det i åtanke – att det kan finnas intresse för ens dagböcker efter ens liv – men inte annars.

Förutom själva tillfället när man skriver och får ur sig alla inre tankar och känslor är det kul att kunna gå tillbaka till äldre dagböcker och läsa vad man skrev då. Att möta sig själv i dåtiden. Så fokusera på dig själv som mottagare och läsare.

Jag tipsar även om dagboksskrivande i Skriv bara skriv – att det kan påminna om flödesskrivande. Släpp press och krav och bara skriv. Sätt lås på boken om du inte vill att någon nyfiken själ ska finna den och börja läsa den. För jag tror att alla mår bra av att skriva av sig en stund varje dag, även om det bara handlar om vädret utanför fönstret. Dagboksskrivandet kan såklart också vara inspiration till annat skrivande.

Ett tips för att komma igång kan vara att ställa frågor till sig själv:
Vad har jag gjort i dag?
Vad vill jag göra i morgon?
Vad har jag för förväntningar på den kommande veckan?

Fler tips och övningar finns i boken, som nu även finns att köpa som e-bok.

Skriv bara skriv och ha en härlig söndag!

Skriv bara skriv finns även som anteckningsbok där du kan skriva fritt på vita sidor.