Vem är din kvinnliga förebild?

I fjol var 72 procent av antalet debuterande författare kvinnor och på skrivarskolor och skrivarkurser ser vi fler kvinnor än män. Är det ett problem? Varför söker sig inte fler män till skrivarskolor och skrivarkurser? Är det en slump att fler kvinnor debuterar? Efter många år av manlig dominans är det positivt att de kvinnliga berättelserna och rösterna kommer fram. Skrivarkurser skulle må bra av en mix med män och kvinnor, men samtidigt är alla individer som skriver på olika sätt.

Om du vill komma igång med ditt skrivande kan en bok om skrivande vara ett första steg. Förhoppningsvis kan du finna inspiration i Skriv bara skriv, oavsett om du är man eller kvinna. Nedan ser du fler exempel på böcker om skrivande (av kvinnliga författare eftersom det är internationella kvinnodagen i dag).

Övning:

Fundera över vem som är din litterära förebild, gärna en kvinna. Hur skriver hon och varför gillar du just henne? Kanske har du en bok av henne i din bokhylla? Ta fram den och läs ett stycke eller ett kapitel. Inspireras av stilen, språket, berättelsen och skriv sedan ett stycke eller ett kapitel själv – det kan vara som en fortsättning eller något helt annat.

Det viktiga är att vi håller i gång skrivandet, inte nödvändigtvis att debutera, men har du det som ambition så lycka till!

Skriv bara skriv!

Tips på böcker om skrivande av kvinnliga författare: Bodil Malmsten – Så gör jag, Elisabeth Rynell – Skrivandets sinne, Hélène Cixous – Att komma till skriften, Marguerite Duras – Att skriva, Karolina Ramqvist – Det är natten.